Yellowstone, celebrul taram al caldurii si al vaporilor

Cu mult timp in urma, in copilaria Statelor Unite, puteai intalni padurari si vanatori ce povesteau despre un taram fantastic din vest, in care arteziene de apa clocotinda se inalta pana deasupra varfurilor copacilor, in vreme ce pamantul tremura de vuietul lor. Erau acolo – adaugau ei – munti de sticla si sulf, locuri in care puteai prinde un pastrav pe care sa-l gatesti imediat, intr-o balticica plna cu apa fiarta. Mai erau lacuri ca niste cutii cu vopsea bolborosita si randuri de bai de portelan in care omul se putea imbaia la ce temperatura dorea.

Cat despre rauri, unele curgeau spre Pacific, in vreme ce altele o porneau spre Atlantic, unele aveau un curs atat de rapid incat frecarea incingea pietrele din albie, iar cel mai mare rau dintre toate navalea intr-un canion de culoarea aurului cel mai pur. Existau chiar si paduri de “copaci pietrificati” in care “pasari pietrificate cantau cantece pietrificate”.

Nimeni nu-i credea, desigur, dar povestile au continuat. In 1871, e expeditie guvernamentala a pornit sa investigheze situatia; raportul sau l-a determinat pe presedintele Grant sa declare in 1872 intreaga zona de 9000 km patrati parc national, primul din lume: “Interzise fiind vanzarea sau asezarile umane… pentru ca tot poporul sa se bucure de el”. Numele Yellowstone deriva de la numele pe care amerindienii il dadusera celui mai mare rau din regiune.

Milioane de vizitatori si-au dat seama de atunci ca povestile batranilor vanatori erau, in mare parte, veridice. Raurile curg intr-adevar spre ambele laturi ale placii continentale si exista un munte de sticla – Stanca de Obsidian, formata din roca vulcanica vitrificata din care indienii Shoshone ciopleau varfuri pentru sageti. Pe Terasele Minerva bai naturale din calcit se insira aburinde, iar la Fountain Paint Pot exista balticele de namol claocotind carora mineralele dizolvate le confera toate culorile curcubeului.

Cel mai popular element al Parcului Yellowstone este sistemul de ghizere – uimitoare trombe precum Old Faithful, care la fiecare 75 de minute tasneste clocotind pana la 60 m in aer. Printre celelalte se numara Grotto Geyser, care izbucneste dintr-o grota de silice, Riverside Geyser, care trimite un arc de apa fierbinte peste raul Firehole, si Steamboat – cel mai inalt din lume – cu jeturi de apa de doua ori mai inalte decat cele ale lui Old Faithful, insa fara regularitatea acestuia din urma, intervalul dintre doua izbucniri variind de la patru zile la patru ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.