Walter Haskett Smith, parintele stancilor din Marea Britanie

Cand a sosit in Wesdale Head, in vara anului 1881, studentul la Oxford, Walter Haskett Smith nu avea de gand sa se urce pe munte; alpinismul abia aparuse in Marea Britanie. Si totusi, sejurul sau aici a marcat inceputul acestui sport pentru britanici.

Cu ajutorul unui alpinist incercat, pe nume F. H. Bowring, Smith a abordat inelul de varfuri care inconjoara lacul Wast Water cu un entuziasm ce nu a intarziat sa faca prozeliti. In anii care au urmat, Smith a revenit de multe ori la Wasdale Head, aventurandu-se in ascensiuni din ce in ce mai dificile.

Apoi, in 1886, a conferit un statul oficial escaladei pe stanc: incaltat cu ghetele sale obisnuite, a urcat pe Great Gable, pana la picioarele unui pinten ametitor, numit Napes Neelde (Acul Napes). Profitand de fiecare fisura in roca, avansand centimetru cu centimetru si simtindu-se “ca un soricel escaladand o piatra de hotar”, a cucerit in cele din urma si stanca din crestetul pintenului.

“Un parcurs indraznet”, avea sa scrie el mai tarziu – cu modestie, daca ne gandim la haul ce se casca sub el. Incurajati de reusita sa, cataratorii, care pana atunci se multumisera cu performante mai modeste, au inceput sa aprecieze provocarile peretilor goi de stanca. Cincizeci de ani mai tarziu, la varsta de 76 de ani, Smith a repetat istorica escalada in fata unui public format din 50 de cataratori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.