UK.Romanii,verificati pe strada de catre ofiterii de imigrare pentru a vedea daca detin statutul de rezident

Ministrul Imigrației, Kevin Foster, explică, ce se întămplă luna aceasta cu cetățenii UE de pe teritoriul Regatului Unit. Potrivit acestuia, cetățenii Uniunii Europene, mai cu precadere, românii vor fi verificați temeinic la frontieră și chiar opriți pe stradă de către ofițerii de imigrare pentru a fi verificați dacă au sau nu statutul de rezident. Cei ce vor să intre în Marea Britanie pentru a munci, nu vor fi primiți în țară dacă nu au statutul de rezident sau viză de muncă și scrisoare de chemare de la un angajator.

De ce românii, care sunt cei mai mulți lucrători temporari care vin in UK, nu beneficiază de reduceri de costuri la vizele de muncă, așa cum se întâmplă cu alte 21 de țări europene? „Acest fapt este legat de o convenție semnată în 1961 (European Social Charter – n.r.) pe care am adoptat-o și pe care alte țări membre au ratificat-o, care prevede o reducere de 55 de lire pentru o viză de muncă. România nu a ratificat această convenție, de aceea nu putem oferi această reducere.”

Pe ce criterii este refuzată intrarea românilor în UK? Este decizia polițistului de frontieră? „Cetățenii români, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, pot vizita UK fără viză, dar trebuie să reamintim oamenilor că există reglementări semnificative pentru călătoriile internaționale spre UK, așa că este important ca românii să se asigure că planul de călătorie spre UK este în acord cu reglementările de imigrație.”

“Am crezut ca ma aresteaza” a declarat un roman intrebat cu privire la modul in care a fost legitimat pe strada de politisti.

Dacă un român ajunge la frontieră și vrea să intre in UK, fără a avea settled status, ce se întâmplă? „Dacă nu are un statut prin EU Settlement Scheme (EUSS), ofițerul de frontieră verifică în primul rând dacă respectă regulile de sănătate pentru intrare și dacă călătoria în UK este în acord cu aceste reguli și în al doilea rând, dacă vin aici pentru un scop permis de regulile vizitelor, care exclude, de exemplu, motivul de a munci.

Dacă nu ai fost aici în timpul liberei circulații, vei avea nevoie de o viză înainte de a ajunge la frontieră, nu este permis să vii aici și să muncești, având în vedere că libera circulație s-a încheiat.”

Mulți români au fost reținuți deja în centrele de detenție de la graniță și expulzați. Știți care este numărul lor? „Sunt circumstanțe individuale pe care le cercetăm, există un număr de motive pentru care oamenilor le poate fi refuzată intrarea la frontieră:

Poate fi legat de încălcările reglementărilor vamale sau de aducerea unor bunuri care nu sunt permise să fie aduse în Marea Britanie, sau, așa cum a fost cu ceva timp în urmă, când circulația internațională era strict restricționată, în Marea Britanie nu puteai vii în vacanță, așa că nu s-a permis intrarea din motive de reglementări de sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.