UK. O firma din Regat a adus romani pentru a-i invata pe englezi cum se munceste: “Nu faceam fata cu puturosii astia daca nu aduceam romanii”

O fermă, producătoare de legume din Marea Britanie a recrutat români, pentru a-i învăța pe britanici să lucreze. Ferma din Marea Britanie, Gs Growers a angajat pe parcursul acestui ani cetățeni britanici, după ce s-a confruntat cu o criză a locurilor de muncă. Criza a fost cauzată de faptul că muncitorii agricoli români sezonieri nu au mai venit la muncă din cauza reglementărilor imigrației din Marea Britanie.

Patronul fermei a declarat că a funcționat în conformitate cu sfaturile din Public Health England și că lucrătorii români care se întorc vor permite echipelor „să aibă un procent de lucrători cu experiență, care vor ajuta la formarea și menținerea în siguranță a noii noastre forțe de muncă”.

Românii au fost aduși și angajați după ce vara aceasta a fost lansată o campanie de recrutare a mai multor muncitori sezonieri britanici, pe fondul îngrijorărilor că restricțiile urmate de Brexit au făcut dificilă recrutarea de suficienți culegători din Europa de Est, de unde au venit mulți în anii precedenți.

Jack Ward, director executiv al British Growers Association, a declarat că se aștepta ca „marea majoritate” a lucrătorilor sezonieri în acest an să fie britanici, dar că întreprinderile nu pot funcționa „numai cu entuziasm”.

Ferma din Marea Britanie a declarat că încă din primăvară a încercat să angajeze britanici, însă foarte puțini au venit după publicarea anunțurilor de angajare.

De asemenea, britanicii veniți nu erau la fel de muncitori ca lucrătorii sezonieri români și est-europeni care au lucrat în anii precedenți.

Acest fapt i-a determinat pe deținătorii fermei să caute muncitori români, unii aduși chiar din România, oferindu-le și cazare, pentru a îi învăța pe actualii angajați britanici cum să lucreze.

„Când lucrezi la scară mare (producătorii mari de alimente), ai nevoie de câțiva oameni care să știu ce fac și se pricep la muncă”, a spus el. „Pur și simplu nu puteți conduce aceste companii doar cu entuziasm.”

El a spus că, din punct de vedere istoric, o „proporție semnificativă” de culegători provin din Europa de Est și revin an de an.

„Cred că ceea ce oferă această forță de muncă este un pic de experiență”, a spus dl Ward.

El a adăugat că culturile sunt recoltate 12 luni pe an, iar sezonul este din mai până în toamnă.

„Ceea ce trebuie să conștientizăm este că, atunci când ajungem, să zicem, în iulie și încă este în floare industria produselor proaspete, majoritatea britanicilor care s-au angajat s-au întors apoi la locurile lor de muncă originale ”, a spus dl Ward.

„Cred că ceea ce încearcă să facă unele ferme este să echilibreze ceea ce este disponibil astăzi, ceea ce ar putea fi disponibil în trei luni sau patru luni și cerințele unui sezon destul de lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published.