UK.Milioane de persoane vor rămâne fără beneficii și ajutoare de asistență socială. De luni se schimbă modul de acordare

Începând de luni, milioane de locuitori din Marea Britanie care beneficiau de ajutoare sociale de tip vechi, neincluse încă sub umbrela Universal Credit, vor fi transferați în noul sistem. Inițial se va începe cu circa 500 de persoane, iar scopul este ca toți să fie transferați treptat până la sfârșitul anului 2024. Procesul este denumit migrație administrată, adică decisă de Ministerul Muncii (DWP), nu de beneficiari.

Universal Credit înlocuiește șase ajutoare sociale de tip vechi („legacy benefits”): Working Tax Credit, Child Tax Credit, Jobseeker’s Allowance, Income Support, Employment and Support Allowance și Housing Benefit.

Toți beneficiarii ale căror condiții de viață s-au schimbat (de exemplu s-au angajat, le-au crescut veniturile, au divorțat etc.) pot fi deja trecuți de către DWP la Universal Credit.

Peste 5 milioane de oameni beneficiază deja de Universal Credit. Parlamentul a votat în 2012 petnru simplificarea sistemului, așa încât cele șase ajutoare de tip vechi vor face loc unui suport modern, adecvat pentru secolul 21”, a declarat Therese Coffey, ministrul muncii.

The Sun scrie însă că până la 900.000 dintre ei nu vor avea de câștigat din această mutare, fiindcă sumele care le sunt alocate vor fi înghețate.

Singura parte bună este că nu le vor scădea imediat veniturile dacă suma Universal Credit la care au dreptul este mai mică decât ajutoarele lor sociale de tip vechi. Ei vor avea parte de o sumă alocată în chip de protecție de tranziție, care nu va ține însă pasul cu viitoarele majorări ale Universal Credit din anii viitori.

Concret, conform calculelor guvernului, 2,6 milioane de oameni au acum ajutoare de tip vechi, iar odată cu tranziția, 1,4 milioane vor avea de câștigat, primind mai mult prin Universal Credit, alți 300.000 nu vor simți nicio schimbare, iar circa 900.000 vor avea de pierdut.

Dintre aceștia din urmă, 600.000 vor obține protecție de tranziție, dar sumele primite de ei vor fi înghețate. Majoritatea acestora, respectiv 400.000, primesc Employment Support Allowance (ESA).

Alți 100.000 beneficiază de credite fiscale (Tax Credit), în timp ce mai puțin de 50.000 primesc alte categorii de ajutoare de tip vechi.

DWP a enumerat câteva exemple de beneficiari care ar putea primi mai mulți bani după ce se transferă la Universal Credit:

  • Cei care primesc ESA, dar nu primesc Severe Disability Premium;
  • Cei care primesc numai Housing Benefit sau Working Tax Credit și Housing Benefit;
  • Cei care nu lucrează suficiente ore încât să primească Working Tax Credit;
  • Cei care nu revendică la ora actuală toate ajutoarele de tip vechi la care au dreptul.

Și câteva exemple de beneficiari care ar putea primi mai puțini bani după ce trec la Universal Credit:

  • Cei care primesc ESA împreună cu Severe Disability Premium și Enhanced Disability Premium;
  • Cei care prin ajutoarele de tip vechi primesc cea mai mică rată de Disabled Child Addition pentru copiii lor cu dizabilități;
  • Lucrătorii self-employed cărora li se aplică pragul minim de venit, Minimum Income Floor, după ce s-a terminat perioada de grație de 12 luni;
  • Angajații care au lucrat un anumit număr de ore care descurajează progresul său pe piața muncii (de exemplu un părinte singur care lucraeză 16 ore și primește Working Tax Credits);
  • Cei cu credite fiscale care au economii de peste 6.000 de lire (dar nu mai mult de 16.000 de lire).

Leave a Reply

Your email address will not be published.