UK. Liz Truss: Romanii care au lucrat in Anglia si vor sa se intoarca in Romania, primesc £2000 si biletul de avion

Cetățenii U.E., inclusiv românii, pot primi stimulente financiare, în valoare de 2.000 lire sterline, pentru a părăsi Marea Britanie definitiv, dar condiția este să nu se mai întoarcă vreodată în țară. Potrivit The Guardian, cetățenii U.E. pot aplica la programul guvernului de întoarceri voluntare, prin care pot primi sprijin financiar pentru a se întoarce în țările de origine.

Plățile pot include costurile zborurilor și până la 2.000 de lire pentru relocare

Programul este desemnat să îi ajute pe unii dintre imigranți să plece voluntar din Marea Britanie. Cei care lucrează pentru a-i ajuta pe cetățenii U.E. vulnerabili din Marea Britanie au spus că oferirea banilor pentru întoarcerea acasă este în contradicție cu afirmația guvernului că va face totul pentru a-i încuraja să se înregistreze pentru statutul de rezident.

Benjamin Morgan, care conduce proiectul pentru drepturile persoanelor fără casă din UE la firma de avocatură non-profit Public Interest Law Centre a declarat că „este clar din cazurile noastre că unii dintre cei mai vulnerabili cetățeni UE încă trebuie să își rezolve statutul.

Barierele în aplicare și întârzierile în luarea deciziilor la Ministerul de Interne rămân factori semnificativi”

„Aceste mesaje amestecate cu privire la statutul de rezident pe de o parte și întoarcerile voluntare pe de altă parte subminează grav afirmația guvernului că drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”, spune Morgan.

„Unele persoane pot alege să nu obțină statutul în baza EUSS (EU Settlement Scheme) și ar putea să nu dorească să rămână în Marea Britanie.

De aceea, am scris părților interesate pentru a le informa că cetățenii SEE (Spațiului Economic European) care doresc să părăsească Marea Britanie ar putea fi acum eligibili pentru sprijin pentru a-i ajuta să facă acest lucru în cadrul sistemului de returnări voluntare”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Vestea a venit în timp ce cercetările Consiliului mixt pentru bunăstarea imigranților (JWCI) au avertizat că mii de angajați cheie europeni riscă să-și piardă dreptul legal de a rămâne în Marea Britanie.

Raportul, care vizează soarta angajaților U.E. din domeniul de asistență și îngrijire după Brexit, avertizează că mii de cetățeni europeni care îndeplinesc în prezent rolurile cheie ale lucrătorilor din sectorul îngrijirii, precum și cei care lucrează în construcții, producție și agricultură, riscă să-și piardă statutul legal și să fie dați afară din Marea Britanie.

Din 295 de îngrijitori chestionați de organizația de caritate, unul din șapte nu era sigur ce este EUSS, unul din trei nu auzise despre asta, înainte de a intra în legătură cu JCWI.

Acesta arată că angajații din industrii cu condiții precare, salarii mici și contracte nesigure, cum ar fi îngrijirea, construcțiile și agricultura, sunt în mod special expuși riscului de a fi pierduți prin fisurile acestui sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.