Stresul – cele mai bune modalitati de a invinge tensiunea

Cu totii avem nevoie de o anumita cantitate de stres pentru a supravietui, iar in doze moderate, stresul poate fi sanatos, chiar placut. Insa acest prag poate fi depasit. Definit ca “reactie adversa pe care indivizii o au in fata tensiunii excesive sau a altor tipuri de solicitari la care sunt supusi”, stresul este resimtit ca fiind legat in primul rand de munca depusa.

Ganditi-va la altceva. Intr-un moment de tensiune, orice va poate ajuta sa va schimbati pe loc perspectiva este util, arata dr. Miller. “E nevoie de ceva care sa va distraga, sa rupa sirul de ganduri care produc stresul. Ganditi-va la aproape orice altceva, veti obtine acest rezultat”.

Luati-va o vacanta in gand. “A va lua o mica pauza in imaginatie este o cale excelenta de a reduce sau a tine stresul sub control”, declara dr. Roland Nathan, autor al unei carti despre reducerea stresului. “Inchipuiti-va ca va aflati pe nisipul cald al unei plaje: simtiti adierea usoara a brizei si ascultati valurile spargandu-se linistit undeva, in departare. Este uimitor cat de bine va pot relaxa aceste imagini”.

Folositi afirmatii. Memorati cateva afirmatii pe care sa le repetati cand va simtiti atacat de stres, va sfatuieste dr. Miller. “Nu trebuie sa fie complicate. Simpla intonare a unor propozitii precum: Pot face fata situatiei sau Stiu mai multe despre acest lucru decat oricine altcineva de aici are efect.” Acest demers va indeparteaza de reflexul animalic la stres alimentat cu adrenalina, “frica-fuga-forta” – respiratie rapida, gura uscata, maini reci sau transpirate, palpitatii, o agitatie a intestinelor – si puteti obtine o reactie a intelectului, acea parte a dvs. care poate cu adevarat sa faca fata starii de criza. In plus, in acest fel va linistiti.

Priviti in alta parte. “Daca priviti pe fereastra un peisaj indepartat timp de o secunda, detasandu-va de problema producatoare de stres, ochii se relaxeaza. Iar daca ochii se relaxeaza, tendinta este ca tot organismul sa il urmeze”, arata dr. Nathan.

Ridicati-va si plecati. “Daca luati o oala de pe aragaz, ea nu mai fierbe”, spune dr. Nathan. “Parasirea teatrului actiunii va poate oferi, de asemenea, o noua perspectiva.”

Indindeti-va. “In esenta, fiecare emotie simtita are o manifestare fizica”, arata dr. Frederick. “Incordarea muschilor maxilarului si ai umerilor este o reactie obisnuita la stres. In chip ideal, am prefera sa eliminam cauzele stresului, in loc de a trata simptomele. Insa deseori neputand ajunge la sursa stresului, trebuie sa avem o reactie fata de el. Daca va veti intinde muchii si veti mentine coloana vertebrala mobila, va veti simti mult mai bine, veti fi mai sanatos si veti trai mai mult.”

Masati-va muschii problema. “Cei mai multi dintre noi avem anumiti muschi care se incordeaza cand suntem supusi stresului”, explica dr. Miller. “Este un fel de cerc vicios: stresul produce adrenalina, care produce tensiune musculara, care produce si mai multa adrenalina si tot asa. O metoda adecvata pentru a rupe ciclul este sa va identificati muschii problema – cei care sub presiune se incordeaza, de obicei la ceafa si in zona superioara a spatelui – si sa-i masati cateva minute.”

Relaxati-va respiratia. Musculatura tensionata a persoanei supuse stresului poate ingreuna respiratia, avertizeaza dr. Frederick, iar respiratia obstructurata poate agrava anxietatea deja instalata. Pentru a va calama respiratia, rotiti-va umerii in sus si inspre spate, apoi relaxati-va. Incepeti printr-o inspiratie profunda, timp in care duceti umerii inapoi, iar apo expirati, relaxandu-i. Puteti face acest exercitiu simplu practicand respiratia “so hum”. Repetati de 4-5 ori, apoi respirati din nou profund. Reluati intreaga serie de 4 ori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.