Somnul si visele

O persoana normala isi petrece aproape o treime din viata dormind. Un copil de 12 an a dormit aproximativ 4 ani! Dar cantitatea de somn de care avem nevoie zilnic variaza de-a lungul vietii. Un nou nascut doarme in reprize de o ora sau doua, dupa care se trezeste flamand si agitat. In total doarme aproximativ 16 ore pe zi. Pe masura ce bebelusul creste, el va dormi mai mult si perioade mai lungi noaptea, iar ziua mai putin.

Nevoi individuale

La varsta de trei sau patru ani, cei mai multi copii dorm neintrerupt cel putin 12 ore pe noapte si cei mai multi dintre ei trag si un pui de somn dupamasa. Un adult normal doarme sapte sau opt ore pe noapte. Dar acestea sunt doar niste estimari medii. In realitate exista variatii destul de mari de la o persoana la alta.

Unii copii dorm doar cateva ore pe noapte, iar acest lucru pare sa nu le afecteze sanatatea. Altii in schimb au nevoie de mult mai mult somn. Exista adulti care dorm doua sau trei ore pe noapte, in timp ce altii au nevoie de zece sau chiar de mai mult. Majoritatea oamenilor in varsta atipesc in timpul zilei, iar noaptea dorm foarte putin.

Cantitatea de somn de care are nevoie un om depinde de mai multi factori, cum ar fi activiatea din timpul zilei, cantitatea de munca si grijile din timpul zilei, si obiceiurile insusite de-a lungul vietii. Important este sa putem ramane treji si activi de-a lungul zilei, sa ne putem concentra si sa nu dam semne de oboseala pana la ora culcarii. Daca o persoana doarme adanc si fara intreruperi – indiferent de durata somnului – iar dimineata se trezeste odihnita, inseamna ca doarme destul.

Somn insuficient

Toti avem nevoie de mai mult sau mai putin somn si stim ca lipsa lui creeaza probleme. Insuficienta somnului ii face pe oameni sa se simta obositi, dezorientati si incapabili sa se concentreze. De asemenea provoaca dureri de cap, ameteli, depresii, agresivitate si iritabilitate. In cazul in care lipsa somnului creaza probleme, vorbim despre insomnie.

Daca lipsa de somn continua, persoana respectiva devine extrem de vulnerabula la infectii si la contactarea altor boli. De asemenea poate prezenta halucinatii, adica poate auzi, mirosi, vedea, simti lucruri inexistente.

In concluzie, somnul este necesar pentru desfasurarea unei vieti normale. Care ar fi explicatiile exacte? Ce fenomene si procese importante au loc in organismul nostru in timpul somnului? De ce mintea noastra, prinsa in mrejele somnului, se avanta in acele calatorii fantastice si ciudate pe care le numim vise?

Leave a Reply

Your email address will not be published.