Romanii care au lucrat minim un an in Regat, au inceput sa primeasca pensia comunitara, chiar daca s-au intors in Romania

Românii care au lucrat cel puțin un an de zile în Marea Britanie cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul britanic pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țara respectivă și din țara de origine. Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat și se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății.

Care sunt procedurile pentru a putea primi pensia dintr-o tara UE (inclusiv Anglia)?

Mulți dintre românii care muncesc în străinătate încep să se gândească la vârsta pensionării, iar alții chiar ajung la respectiva vârstă. Cum ei au lucrat în două sau chiar mai multe state, atunci și pensia lor va fi una comunitară, adică plătită de mai multe state.

Persoanele care muncesc în străinătate pot să își depună dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul la data la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie.

Când o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci-zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

Pe lângă acel an minim care trebuie lucrat într-o țară străină, pentru ca acel stat să plătească pensie persoanei care cere acest lucru trebuie îndeplinite condiții de vechime minimă. În fiecare stat european există un minim de vechime, dar acel stagiu de cotizare este cumulat cu perioada pe care omul a lucrat-o în România sau în altă țară.

Deci, dacă într-un stat este nevoie de o vechime minimă de 15 ani, de exemplu, atunci persoana care este de doar patru ani în acel stat trebuie să mai fi lucrat în România cel puțin 11 ani ca să beneficieze de pensie de acolo.

Acele persoane care au ales să primească pensia în străinătate pentru vechimea realizată în România și au o pensie de peste 740 de lei sunt scutite de plata contribuției la asigurările de sănătate (CAS) către statul român, pentru că virează acele contribuții în statul în care au reședința.

Ideea este că acolo beneficiază de servicii de sănătate respectivele persoane.În cazul în care o persoană primește pensie din străinătate în România, atunci transferul din valută în lei se face la cursul BNR din ziua plății.

Leave a Reply

Your email address will not be published.