Romania – scurta prezentare. Cum este sau cum ar trebui sa fie?

Muntii Carpati se extind ectia nord – sud in centrul tarii, continuandu-se prin Alpii Transilvaneni, si atingand altitudinea de 2548 m in Muntele Negoiu. La vest de acesti munti este situata Campia Transilvaniei, un bazin de 400-500 m, iar in vest se afla zone de ses si soiuri de loess.

Clima continentala central-europeana se manifesta prin ierni friguroase si veri destul de fierbinti. In Bucuresti temperatura medie a lunii iulie este de 23 de grade Celsius, cea a lunii ianuarie este de -3 grade Celsius, iar cantitatea de precipitatii anuala este de cca. 60 cm.

Productia de titei este de aprox. 6,6 milioane de tone, iar exploatarea de gaz metan din apropierea Clujului atinge 28.000 metri cubi anual. In Carpatii Occidentali, in Petrosani, se extrag anual 43 milioane tone de lignit. Energia electrica este produsa in proportie de cca. 77% de termocentrale, care folosesc lignit, petrol si gaz, iar restul de 23% este dat de hidrocentrale.

46% din suprafata totala este cultivata, iar 19% se foloseste ca pasune. Mai mult de un sfert din populatie este angajata in agricultura. Terenuri arabile foarte fertile se gasesc in zonele de ses din Campia Transilvaniei, Campia Romana, Moldova si campiile din vestul tarii. Se cultiva pretutindeni grau, porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar si cartofi. Langa Oradea se cultiva canepa, in Campia Romana tutun, iar in Moldova sunt zone viticole. Fermele au fost colectivizate in timpul regimului comunist, dar in 1991 guvernul a permis restabilirea proprietatii private a parcelelor de pana la 10 hectare. 27% din teritoriul tarii este acoperit de paduri, industria de cherestea si de mobila sunt dezvoltate.

Industria grea cuprinde otelariile din Hunedoara si Resita, iar industria chimica este si ea prezenta in majoritatea oraselor mai mari. Dezvoltarile actuale au vizat mai ales cresterea productiei de bunuri de larg consum.

Lungimea totala a retelei feroviare in Romania, reprezentand cele mai insemnate cai pentru transportul de marfa, este de 11.348 km, din care 3328 km sunt electrificati. Reteaua de drumuri publice totalizeaza 72.799 km, din care mai putin de jumatate sunt drumuri asfaltate.

Bucuresti, pe malul raului Dambovita, este cel mai mare centru industrial al tarii. 51% din populatia Romaniei traieste in mediul urban, iar acest procent este in continua crestere. Al doilea oras ca marime este Brasovul, cu o populatie de 323.835 locuitori. Constanta (350.476) este cel mai mare port.

Leave a Reply

Your email address will not be published.