Nicolae Iorga despre istoria lui Stefan cel Mare

Nicolae Iorga a scris aceasta carte despre Stefan cel Mare in anul in care se implineau si se sarbatoreau 400 de ani de la moartea marelui domn. Conceputa pentru un moment festiv, ea se adresa unei paturi cat mai largi de cititori, asa explicandu-se stilul literar al acestei opere. Dar Iorga nu s-a multumit numai cu o expunere foarte frumoasa a faptelor care confera lucrarii sale calitatea unei opere literare.

Fiind in primul rand o carte de popularizare, ea este in acelasi timp si o lucrare stiintifica. Este adevarat ca la noi s-a manifestat o anumita sfiala fata de cartile scrise pentru marele public, termenul de “popularizare” capatand un sens peiorativ, din care pricina multi istorici au considerat ca nu este de demintatea lor stiintifica sa abordeze un asemenea gen.

O carte cat mai ermetica in care textul se anemiaza in favoarea trimiterilor din josul paginii, excesul de bibliografie fiind considerat ca o garantie a sobrietatii si a nivelului stiintific, a constituit idealul dar si o frana pentru scrierea istoriei, multi istorici preferand sa fie autorii unor articole si a unui volum sau doua care respecta toate aparentele stiintei.

Nicolae Iorga a elaborat lucrari in tinerete, lucrari stiintifice ca forma si continut, dar nu s-a multumit numai cu atat. El a imbinat in activitatea sa creatia unor studii stiintifice, accesibile numai specialistilor si lucrari care sa poata fi citite de un numar cat mai mare de oameni. Acestea din urma sintetizau rezultatul cercetarilor pana la data elaborarii lor si, mai ales, sintetizau cunostintele lui Iorga, ele insele constituind un adevarat depozit de arhiva.

Aceasta carte reprezinta una dintre cele mai impresionante reusite ale istoriografiei noastre. Trecutul Moldovei se desluseste mai exact in lumina si in legatura cu evenimentele petrecute in afara hotarelor sale, personalitatea lui Stefan cel Mare ne apare la adevaratele ei dimensiuni, iar istoria romanilor capata noi sensuri prin atenta acordata de Iorga celorlalte tari romanesti, urmarind elementele de unitate in desfasurarea istoriei intregului neam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.