Marea Moarta – intinderea de apa ce aminteste de regele David si nefericita sotie a lui Lot

Aflata la cea mai mica altitudine de pe Terra, suprafata neteda de apa a Marii Moarte – de fapt un lac interior – este strapunsa ici-colo de coloane de sare. Pe alocuri, bucati mari de sare plutesc asemenea unor asiberguri ce se faramiteaza. Acest taram aproape lipsit de viata este scena pe care s-a petrecut istoria biblica a sotiei lui Lot. Privind inapoi, spre prapadul ce lovise Sodoma si Gomora cu foc si pucioasa, femeia a fost pe loc transformata intr-un stalp de sare. Unii arheologi considera ca cele doua cetati zac si astazi sub apele putin adanci din zona de sud a marii.

Aflat la 396 m sub nivelul marii, lacul este situat in extremitatea vaii Iordanului, la nord de Marele Rift African. Acesta incepe de la izvoarele Iordanului si se continua spre sud, prin Marea Moarta, Marea Rosie si Africa de Est. Pe alocuri, apele Marii Moarte au o adancime de 400 m, acolo fundul ei aflandu-se la 0,8 km sub nivelul marii.

Marginita de aridele dealuri ale Iudeii spre vest si de podisurile biblice Moab si Edom la est, Marea Moarta are o lungime de aproximativ 80 km, masurand 18 km in cel mai lat punct al sau.

Lacul este impartit in doua de peninsula El Lisan. Partea de nord este mai mare si mai adanca, iar in cea sudica – adanca in medie de numai 6 m – se afla coloanele de sare. Acestea reprezinta de fapt partea superioara a unui strat gros de sedimente a caror depunere a inceput cu peste 2 milioane de ani in urma.

Apa Iordanului si a altor rauri mai mici s-a evaporat rapid in arsita zilelor de vara, in care temperatura trecea de 50 de grade Celsius, lasand pe fundul lacului resturi de argila, nisip, sare si ghips. In iernile foarte umede, zilnic in Marea Moarta se varsa pentru 6,5 milioane tone de apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.