Lacul Inari si cele 3000 de insule ale sale. Pe cat e de lung, pe atat de adanc

Hartile Laponiei ofera multe surprize. Pentru o regiune aflata mult dincolo de Cercul Polar de Nord, in care te-ai astepta sa gasesti gheata si peisaj de tundra, hartile se dovedesc a fi intesate de lacuri si rauri legate intre ele prin paduri, smarcuri si mlastini. Iar cea mai mare si mai intens colorata piesa din acest mozaic de albastru si verde este lacul Inari, ale carui maluri crestate de sute de mici fioduri inchid intre ele 3000 de insule impadurite, unele doar putin mai mari decat o biata stanca.

Rauri de munte coboara vijelios pe pantele dealurilor aflate la vest si sud de lac, varsandu-se in raurile ce alimenteaza Inari cu apa rece si limpede. Spre est si nord, in mlastinile si in padurile de pini si mesteceni traiesc elani, lincsi si polifagi americani.

Sapata de ghetari in urma cu mai mult de 10 000 de ani, albia lacului este lunga de aproximativ 80 km si acopera o suprafata de 1300 km patrati. Peretii sai sunt abrupti, coborand aproape certical pana la adancmiea de 97 m. Baladele localnicilor descriu lacul ca fiind “pe cat de lung, pe atat de adanc”.

Deoarece climatul arctic al regiunii este temperat de Curentul Nord-Atlanctic, derivat din Guld Stream si deci mai cald, in jurul lacului Inari vara aminteste mai degraba de acelasi anotimp in zone aflate la 1000 km mai spre sud. Pe maluri creste o specie de mure portocalii – din care laponii prepara gemuri si lichioruri – iar apele sunt bogate in pastravi, boisteni, somni, lipani si bibani.

Pasari migratoare precum randunica-de-mare se alatura ratelor si cufundarilor care “pescuiesc” in lac. Lastunii vin vara aici pentru a se delecta cu roiurile de tantari. Laponii lasau ofrande zeilor pe mica insula Ukko, la nord de portul Inari. Azi, acestia ar privi uimti portul modern, dar ar recunoaste linistea feerica ce se asterne o data cu primele ninsori si cu gheata care inclesteaza apele lacului, fara a se topi timp de jumatate de an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.