Introducere in lumea deserturilor

O suprafata atat de intinsa a Terrei este arida (uscata) din motive care sunt legate de modul in care circula aerul in jurul globului. De-a lungul ecuatorului, unde caldura este intensa, aerul fierbinte si umed se ridica rapid si se raceste. In timp ce se raceste se formeaza norii si o mare parte din umiditatea aerului se pierde in furtuni violente. In final, aerul rece se imprastie in atmosfera superioara. O parte se indreapta spre nord, alta parte spre sud, inainte de a incepe sa coboare inapoi spre suprafata, in doua zone situate aproximativ intre 15° si 35° latitudine nordinca si sudica fata de ecuator.

Aparitia deserturilor

In miscarea descendenta aerul se incalzeste treptat si absoarbe umiditate. Aceasta creaza regiuni aride, cum ar fi Sahara, unde presiunea atmosferica este ridicata de-a lungul intregului an. Curentii de aer din aceste regiuni sunt indreptati spre exteriorul continentului si presiunea ridicata impiedica intrarea in zonele desertice a curentilor de aer dinspre ocean.

Un altfel de desert apare in zonele situate in umbra de precipitatii – suprafete izolate de curentii de aer aducatori de ploaie prin lanturi muntoase sau de intinderi vaste de uscat. Cel de-al doilea tip de desert apare de-a lungul coastelor unde curentii de aer dinspre uscat sunt raciti de cei oceanici. Curentii absorb cea mai mare parte a umiditatii din ocean si in timp ce se deplaseaza deasupra uscatului se incalzesc si ridica toata umezeala din sol.

Deserturile lumii

Africa este continentul pe care se afla cel mai intins desert din lume, Sahara, alaturi de desertul de coasta din Namibia si un semi-desert Kalahari, situat in sudul Africii. Alte zone desertice calde includ desertul Arabiei, Kara Kum la est de Marea Caspica, desertul Thar din India si Pakistan, Marele Desert Australian si desertul Atacama din America de Sud.

Marele bazin si desertul Mojave din America de Nord sunt zone situate in umbra de precipitatii. Deserturile sunt regiuni unde media anuala a precipitatiilor nu depaseste 25 cm, cantitatea de apa evaporata este mai mare decat cantitatea precipitatiilor (ploaie, zapada si lapovita). Nu toate deserturile sunt in zone incredibil de calde. Unele, printre care desertul Gobi din China si Mongolia, pot fi foarte reci, cu temperaturi pana la -40° C iarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.