Guvernul roman asteapta diaspora acasa:”Le platim in plus 50% la salariu”

Creșterile salariale din domeniul construcțiilor sunt semnificative, a anunțat guvernul României, încurajând românii din Marea Britanie să revină acasă și vor avea locuri de muncă asigurate. Un muncitor necalificat primește cel puțin 3.500 de lei, salariu net lunar, plus bonusuri, după ce firmele de construcții au ajuns să ducă lipsă de forță de muncă.

În continuare va fi nevoie de oameni, în acest sector de activitate, iar ofertele sunt foarte bune, a anunțat guvernul României: În aceste condiții, pentru mulți români plecați la muncă în Marea Britanie este mai avantajos să se întoarcă în țară, unde pot câștiga aproape la fel de mult ca „afară”, iar costurile lunare sunt mai mici. „De fapt, nici nu mai putem lua muncitori cu 3.000 de lei net, pe lună.

Cel puțin 4.500 de lei, plus cazare și trei mese pe zi asigurate. Asta pentru muncitorii necalificați, pentru că la specialiști e mult mai mult”

Pe lângă posibilitățile de angajare în domeniul Construcțiilor, românii din Marea Britanie au acces și la fonduri care le sunt destinate pentru a-și deschide o afacere profitabilă în țară. În ultimii doi ani s-au finanțat multe astfel de afaceri prin Start-Up Diaspora și Programul Operațional Capital Uman (POCU).

Printre exemplele de succes se numără și firme înființate de români care s-au întors din Marea Britanie și au deschis aici afaceri în domeniul Construcțiilor, iar posibilități de finanțare vor exista în continuare, pentru cei care vor să se restabilească în România, declară ministrul muncii.

Ministrul Muncii, Marius-Constantin BUDĂI, a anunţat, că statul va plăti în plus jumătate din salariile românilor care au fost concediaţi în străinătate şi care se vor angaja în ţară

Marius-Constantin BUDĂI a explicat că una dintre măsurile active aplicate de Guvern, prin ordonanţa publicată sâmbătă, vizează aprobarea unei sume de 50 la sută din salariu, până la 2.500 de lei pentru fiecare angajat între 16 – 29 ani sau peste 50 de ani.

“Ne aşteptăm ca angajatorii să se uite cu atenţie şi să angajeze persoane din aceste categorii de vârstă. Măsura se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi, rămânând fără loc de muncă, s-au întors în România.

Ne adresăm cu prioritate celor cărora le-au fost desfăcute contractele de muncă în străinătate şi s-au întors în ţară” A declarat ministrul Muncii.

Marius-Constantin BUDĂI a meţionat că, pentru aceste persoane, statul va deconta 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 de lei, după ce angajatorul va fi plătit atât salariul, cât şi contribuţiile sociale aferente acestuia.

Totodată, cetățenii români care au lucrat cel puțin 3 ani consecutiv în strainatate, in țările Uniunii Europene cât și în țările Spațiului Economic European (Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Tarile Nordice, Belgia, Olanda, cât și restul) pot cere, la întoarcerea în țară, o primă de reinstalare, conform legislației în vigoare.

Vorbim despre o suma cuprinsa intre 12.500 sau de 15.500 de lei, adica 2.300-3.000 de lire sau 2.600-3.200 de euro. Prima de instalare poate fi cerută de orice român care a lucrat, pentru cel puțin trei ani, în alte state ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, inclusiv în Marea Britanie, după cum se arată în Legea nr. 76/2002.

„Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”, este explicat în actul normativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.