Explorarea Africii

Desi Africa avea propria sa istorie complexa si variata, pentru straini ea parea un continent misterios si interzis. Coasta sa de nord facea parte din istoria Mediteranei. Spre sud, insa, existau obstacole naturale peste tot: intinsul desert Sahara, sub Sudan mlastinile (Sudd) in care se ascunde izvorul Nilului; o coasta cu o clima fierbinte si dominata de boli si paralel cu coasta, pe o distanta de mii de kilometri, pantele abrupte strabatute de fluvii a caror curgere rapida le face imposibil de trecut. De asemenea, nici locuitorii din interior – chinuiti in trecut de catre comerciantii de sclavi – nu erau foarte prietenosi.

Mlastinile Sudd

Cu toate acestea, cateva explorari ale Africii fusesera intreprinse inainte ca europenii sa intre in scena. In jurul anului 450 i.e.n caraginezul Hanno a trecut prin Coloanele lui Hercule (stramtoarea Gibraltar) si a navigat de-a lungul coastei de vest. Romanii au intrat in contact cu Lacul Chad, strabatand desertul, conducand probabil un comert trans – saharian infloritor. De asemenea, chinezii au strabatut Oceanul Indian, ajungand pe coasta de est a Africii.

Arabii au patruns si mai adanc, aducand cu ei religia islamica. Calatorind prin desert pe camile si cai, au reusit sa converteasca o mare parte a locuitorilor Africii de vest, in timp ce corabiile lor au poposit pe coasta de est, unde au construit orase splendide. Timbuktu a devenit un centru celebru al studiului, iar geografii arabi calatoreau foarte mult in zonele islamizate.

Expeditii europene

Zimbabwe

Explorarile europene au inceput in secolul 15, cand exploratorii portughezi au navigat de-a lungul coastei de vest ocolind probabil Capul si ajungand in India. Portughezii au construit un lant de fortarete de-a lungul coastelor, sperand zadarnic sa-i tina la distanta pe ceilalti europeni si sa monopolizeze comertul cu fildes, piper, cupru si aur. In anul 1514 portughezul Antonio Fernandez a adus cu el informatii despre un mare regat din Zimbabwe, insa nici portughezii, nici adversarii lor nu doreau sa se deplaseze spre interiorul continentului, facand comert cu acesta prin intermediul comerciantilor africani.

In concluzi, un secol intreg a trecut pana cand Gaspar Bocarro a descoperit Lacul Malawi (1616). Printre alte incursiuni ocazionale s-a numarat si strabaterea raului Gambia, pe o distanta de 600 km, de catre un capitan englez pe nume George Thompson. Asemenea multor exploratori, acesta a pierit in timpul calatoriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.