Despre Benbulbin, gigantul munte plat al Irlandei

Silueta masiva a muntelui Benbulbin se inalta pe campia rasturnata a unei corabii. Aproape de culme, pantele abrupte se transforma in stanci aproape verticale, daltuite de natura asemenea burdufului unei armonici, ce marginesc varful plat, inalt de 300 m.

Benbulbin este la fel de proeminent si in mitologia irlandeza. Pe coastele sale, sustine legenda, si-a sfarsit zilele razboinicul celt Diarmuid. Viteazul fugise cu Grainne, logodnica uriasului FInn MacCool, cel care construise Digul Uriasului. Razbunator, acesta l-a atras pe Diarmuid intr-o lupta pe viata si pe moarte cu un mistret fermecat. Tot aici, in secolul al VI-lea, Sf. Colmcille a condus 3000 de oameni in batalie, iar poetul irlandez W.B. Yeats a ales sa fie ingropat la poalele ocrotitorului Benbulbin. Cu putin inainte de a muri, in 1939, Yeats scria: Sub a lui Ben Bulben pleasuva teasta/ In cimitirul Drumcliff Yeats adasta.

Wast Water

Padurile si curbele line ale soselei ce duce spre Wast Water nu lasa sa se intrevada nimic din splendoarea aflata ceva mai departe – un peisaj fara egal in intregul Lake District din Anglia. In fata se intinde o oglinda cenusie de apa, inconjurata de munti stancosi. Un povarnis de grohotis cu aspect amenintator, inalt de peste 550 m, coboara brusc in apele lacului Nu exista ambarcatiuni turistice pe suprafata sa si nici flori pitoresti pe maluri; maretia sa este sobra.

La extremitatea lacului lung de 5 km, o serie de pasuni, marginite de pereti de piatra, radiaza parca din satucul Wasdale Head si ofera impresia unui peisaj imblanzit. Dar dincolo de ses se inalta Great Gable in intreaga sa splendoare, alaturi de crestele ascutite ale varfului Scafell, cel mai inalt din Anglia, cu cei 978 m ai sai.

Wasdale Head serveste drept “tabara de baza” pentru alpinisti inca de pe vremea in care aventurosii cataratori din epoca victoriana au vorbit despre provocarea acestor varfuri de piatra. Printre acesti pionieri s-a aflat si Walter Haskett Smith, “parintele escaladei pe stanca din Marea Britanie”, care si-a inscris toate reusitele in cartea de impresii.

Multi alpinisti au fost gazduiti la motelul din sat; in anii 1870 acesta se afla in proprietatea lui William Ritson, un personaj al carui renume de povestitor depasise cu mult granitele localitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.