Depresia. Cum scapam de proasta dispozitie?

Daca considerati ca propria depresie este usoara, iar medicul are aceeasi parere, atunci exista mai multe posibilitati recomandate de specialisti pentru a va stimula buna dispozitie. Chiar daca va aflati in tratament pentru o depresie cronica, urmatoarele strategii va vor fi de ajutor.

Informati-va asupra depresiei. Cititi carti, ascultati casete si urmariti inregistrari video educative.”Educatia va ajuta sa intelegeti ca nu sunteti singurul in aceasta situatie si ca starea prin care treceti este de fapt una foarte des intalnita”, arata psihiatrul Edward Hallowell.

Exprimati-va in mod creator. Opusul deprimarii este exprimarea. Melancolia rezulta adesea dintr-un tipar constituit dintr-o suprimare, urmata de o reprimare a sentimentelor noastre, considera dr. Hallowell. Eliberati-va sentimentele prin arta, muzica sau prin alta activitate creatoare.

Iesiti din casa. Incercati sa faceti acest lucru zilnic pret de cateva ore, spune dr. Vittone. Stand in acelasi loc prea mult, indeosebi daca sunteti singur, nu faceti altceva decat sa sporiti gandurile negre si simptomele depresive. Mergeti la biblioteca, faceti cumparaturi, vedeti un film. Stimularea este importanta pentru persoanele cu depresie, spune el. Cercetatorii cred ca stimularea intretine circulatia nerotransmitatorilor din creier, ce serotonina, care confera buna dispozitie.

Cautati compania prietenilor. Fiti o fiinta sociala cel putin de 2 ori pe saptamana, va sfatuieste dr. Vittone. Nu va planificati doar intruniri, dejunuri de afaceri sau teleconferinte. Stati impreuna cu alte persoane, vorbiti, radeti si relaxati-va. Veti stimula neurotransmitatorii bunei dispozitii. Desi cercetatorii nu stiu exact cum afecteaza viata sociala substantele chimice ale sistemului nervos, spune dr. Vittone, ei stiu totusi ca aceste substante chimice sunt folositoare.

Chicotiti. Urmariti o comedie la televizor, mergeti sa vedeti un film hazliu sau un spectacol de comedie pe viu. Fericirea este contagioasa, va asigura dr. Vittone.

Luati lucrurile asa cum sunt. E bine sa nu simtiti nimic, spune dr. Hallowell. Nu exista nici un fel de simtaminte “rele”. Acceptarea starii in care va aflati va va ajuta sa treceti de ea. In mod similar, amintiti-va ca sentimentele se schimba si ca veti supravietui.

Timpul le vindeca pe toate. Aveti rabdare cu propria persoana. Uneori veti face 1 pas inainte, alteori veti face 2 pasi inapoi. Vindecarea e un proces care nu se poate reprezenta intr-o linie dreapta. Ea se face cu obstacole. Si maine e o zi in care veti incerca din nou.

Respectati o ordine bine stabilita. Alternarea odihnei cu activitatea duce la vindecare prin simpla restaurare a ritmului firesc al organismului. Mergeti la culcare la aceeasi ora si sculati-va in fiecare zi la aceeasi ora. Cand viata interioara va este haotica, rspectand o secventa stabilita veti dobandi un simt al ordinii, explica dr. Hallowell.

Priviti inainte. Incercati sa organizati cel putin un eveniment la sfarsitul fiecarei saptamani, ceea ce va face sa priviti inainte cu entuziasm. Planuiti o escapada, o excursie, o incursiune pentru cumparaturi sau o cina la restaurantul preferat. Cand va simtiti deprimat, faceti planuri de viitor.

Mancati corect. Alegeti o dieta echilibrata, bogata in cabohidrati complecsi (fructe, vegetale si cereale integrale), dar cu mai putine proteine si grasimi. Aceste alimente confera organismului capacitatea de a produce substantele chimice necesare, care ajuta la mentinearea bunei dispozitii, spune dr. Vittone. Nu mancati nici prea mult, nici prea putin. Solutia o constituie moderatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.