Cum scapam de mahmureala?

Cel mai bun si mai inofensiv leac pentru mahmureala il constituie trecerea a 24 de ore. In acest rastimp multe dintre simptome – durerea de cap, greata si oboseala – pot fi alinate. Iata cum.

Luati ceva pentru calmarea durerii. Durerea de cap este o parte componenta a mahmurelii, spune medicul de familie Stephen Amiel. Aspirina sau ibuprofenul vor ajuta, dar ele pot irita mucoasa stomacala, uneori provocand sangerarea acestei mucoase deja inflamate de prea mult alcool. Evitati aceste medicamente, in caz ca aveti o indigestie persistenta sau ulcer. Paracetamolul luat in doze mari este toxic pentru ficat si poate fi periculos daca ficatul este deja lezat de alcool, dar, explica dr. Amiel, majoritatea specialistilor sunt de acord ca 1 doza completa de paracetamol (4 grame in 24 de ore) nu va face rau nici unui bautor de-o seara pentru a-i trata mahmureala a doua zi.

Alternativa plantelor medicinale. Scoarta de salcie este un calmant natural al durerii, dupa parerea farmacologului Kenneth Blum, deoarece “contine forma naturala de salicilat, ingredientul activ din aspirina”. Dr. Blum recomanda preparatul sub forma de capsule.

Refaceti-va provizia de apa. “Alcoolul provoaca deshidratarea organismului”, spune John Brick, specialist in efectele alcoolului. “Daca beti o cantitate mare de apa inainte de culcare si dimineata urmatoare la sculare, puteti ajuta mult la eliminarea discomfortului si a durerii de cap cauzate de deshidratare”.

Luati vitamine din complexul B. Consumul de alcool dreneaza din organism aceste vitamine valoroase. Cercetarile arata ca organismul valorifica vitaminele B atunci cand se afla sub stres, iar suprasolicitarea organismului cu prea mult alcool este evident resimtita ca un stres, spune dr. Blum. Completand rezerva de vitamine B a organismului contribuiti la scurtarea duratei unei mahmureli.

Luati aminoacizi. Aminoacizii sunt caramizile constitutive ale proteinelor. Ca si vitaminele si mineralele, ei pot fi secatuiti de alcool. Punand la loc aminoacizii, veti ajuta la repararea ravagiilor facute de mahmureala, explica dr. Blum. Mancati o cantitate mica de amidon, pentru a ajuta aminoacizii sa intre in fluxul sangvin. Aminoacizii se vand sub forma de capsule in farmacii si magazinele specializate.

Mancati ceva, dar cu masura. Daca puteti tolera mancarea, nu va abtineti. O masa echilibrata va inlocui nutrientii pierduti, explica dr. Blum. Dar trebuie sa fie usoara – in niciun caz un mic dejun copios si cu prajeli.

Beti suc de fructe. “Sucuul de fructe contine o forma de zahar numit fructoza, care ajuta organismul sa arda alcoolul mai repede”, explica Seymour Diamond, specialist in durerile de cap. Un pahar mare de suc de portocale sau de tomate va accelera eliminarea alcoolului aflat inca in organism a doua zi de dimineata.

Beti putina apa. O supa limpede, facuta din cuburi, sau orice supe preparata in casa va ajuta la inlocuirea sodiului si a potasiului pe care organismul le pierde cand beti alcool, explica dr. Diamond.

Doua cesti de cafea. Cafeaua este un vasoconstrictor, ceea ce inseamna ca diminueaza dilatarea vaselor de sange care provoaca durere de cap, spune dr. Diamond. “Doua cesti pot face mult pentru a linisti durerile de cap asociate cu mahmureala.” Dar nu beti prea multa. Doar nu aveti nevoie sa inlocuiti nervozitatea generata de alcool cu cea provocata de cafea.

Lasati cuiul la locul lui. Tratamentul “cui pe cui se scoate” – o bautura alcoolica dimineata pentru a anula efectele alcoolului mai curand amana inevitabila mahmureala, spune dr. Amiel. Necesitatatea de a trage “o dusca” este un semn de pericol ca nu va mai puteti controla: va aflati pe calea dependentei de alcool.

Lasati timpul sa vindece. Tratati-va simptomele cat mai adecvat. Dormiti bine o noapte, iar in ziua urmatoare, din fericire, totul va fi uitat. Dar sa speram ca nu in asa masura incat seara sa o luati de la capat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.