Cum scapam de ameteala?

Putine situatii sunt mai deranjante si potential mai periculoase decat ameteala. Persoana in varsta sufera de ameteala sau de tulburari de echilibru mult mai frecvent, dar aceste probleme pot afecta persoane de toate varstele. Cuvantul ameteala este folosit pentru a descrie o varietate de senzatii incepand de la usoara lipsa de echilibru pana la un vertij puternic, cand persoana respectiva are impresia ca se invarte lumea in jurul ei.

Adesea ameteala dispare de la sine, dar poate avea consecinte pe termen lung, indeosebi daca duce la o pierdere a echilibrului si la caderi. “Acele persoane pot fi atat de inspaimantate de ideea unei caderi, incat inceteaza sa mai fie active zilnic”, remarca dr. Fife.

Stati linistit. Daca simtiti ca sunteti pe cale sa ametiti, stati complet linistit si nu miscati capul. In felul acesta tensiunea arteriala se stabilizeaza, iar urechea interna isi recapata echilibrul. Totusi, daca ameteala persista, asezati-va usor pe scaun; veti fi mai putin in pericol decat stand in picioare atunci ca totul se invarteste in jur. Dar faceti orice gest cu grija si evitati orice miscare brusca, deoarece aceasta face sa va simtiti mai rau.

Cautati un punct de sprijin. Cand simtiti ca va ia ameteala, puneti usor degetele pe ceva din jur – un dulap, o biblioteca, de exemplu, o masa ori spatarul unui scaun. Senzatiile de invartire se creeaza ori de cate ori creierul receptioneaza mesaje contradictorii, explica dr. Fife. Ochii pot fi convinsi ca va rasuciti, in timp ce picioarele stiu foarte vine ca totusi stati pe loc. Aceste senzatii contradictorii fac ca vertijul sa se agraveze. “Daca luati contact cu mai multe obiecte, atunci senzorii nervosi incep sa se puna in ordine”, spune el.

Faceti miscari cu picioarele. Daca aveti hipertensiune posturala, sangele tinde sa se adune in picioare si in labele picioarelor. Aceasta duce la o diminuare a fluxului sangvin spre creier, de unde rezulta ameteala. “Facand o flexiune a muschilor picioarelor inainte de a va ridica in picioare – prin incrucisarea repetata a picioarelor, de exemplu – ajutati la impingerea sangelui inapoi in circulatie”, spune medicul Joshua Hoffman.

Passenger traveling and feeling dizzy with headache in a train travel

Miscati-va mereu. Este normal ca o persoana care ameteste frecvent sa se teama tot mai mult de caderi. Ca urmare devine tot mai sedentara, ceea ce diminueaza capacitatea creierului de a monitoriza si de a-si regla simtul echilibrului – crescand riscul unei caderi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.