Cum oprim ametelile. Cateva sfaturi pentru disparitia invartelilor

Stati linistit. Daca simtiti ca sunteti pe cale sa ametiti, stati complet linistit si nu miscati capul. In felul acesta tensiunea arteriala se stabilizeaza, iar urechea interna isi recapata echilibrul. Totusi, daca ameteala persista, asezati-va usor pe scaun; veti fi mai putin in pericol decat stand in picioare atunci cand totul se invarteste in jur. Dar faceti orice gest cu grija si evitati orice miscare brusca, deoarece aceasta face sa va simtiti rau.

Cautati un punct de sprijin. Cand simtiti ca va ia ameteala, puneti usor degetele pe ceva din jur – un dulap, o biblioteca, de exemplu, o masa ori spatarul unui scaun. Senzatiile de invartire se creeaza ori de cate ori creierul receptioneaza mesaje contradictorii, explica dr. Fife. Ochii pot fi convinsi ca va rasuciti, in timp ce picioarele stiu foarte bine ca totusi stati pe loc. Aceste senzatii contradictorii fac ca vertijul sa se agraveze. “Daca luati contact cu mai multe obiecte, atunci senzorii nervosi incep sa se puna in ordine”, spune el.

Miscati-va mereu. Este normal ca o persoana care ameteste frecvent sa se teama tot mai mult de caderi. Ca urmare devine tot mai sedentara, ceea ce diminueaza capacitatea creierului de a monitoriza si de a-si regla simtul echilibrului – crescand riscul unei caderi. Este important sa va mentineti activ din punct de vedere fizic pentru a conserva atat forta muschilor, cat si echilibrul spune dr. Hoffman. Faceti plimbari. Mergeti la cumparaturi. Pedalati pe o bicicleta fixa. Atata vreme cat va miscati cu atentie in momentele “de risc crescut” – tinandu-va de balustrada la coborarea scarilor, de exemplu, sau miscandu-va lent dupa ce schimbati pozitia – este putin probabil sa va pierdeti echilibrul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.