Cum ne protejam de raul de miscare?

Chiar si marinarii cei mai experimentati pot suferi de rau de mare. In aer, este raul de zbor. Pe uscat, este raul de masina. Vi se poate face greata si calatorind cu o nava de linie daca drumul vi se pare ca nu se mai termina. Oricum l-ati numi, este vorba despre acelasi lucru – o senzatie neplacuta, de disconfort: rau de miscare. El se instaleaza cand creierul primeste informatii gresite despre mediul inconjurator, explica orelistul Rafael Tarnopolsky. Pentru a mentine organismul in echilibru, sistemul nostru senzorial aduna permanent informatii despre mediul ambiant si le trimite urechii interne, unde informatia este organizata inainte de a fi transmisa mai departe, la creier.

Nu va ganditi la el. “Raul de miscare este in parte o chestiune de natura psihologica”, spune dr. Konrad. “Daca presupuneti ca o sa vomitati, probabil ca o s-o si faceti”. In loc de a va gandi la asta, schimbati-va atentia si gandurile spre ceva placut.

Evitati mirosurile respingatoare. Mirosuri, cum ar fi fumul de motor sau un parfum puternic, fie el si de calitate, pot declansa greata, spune dr. Konrad. Schimbati directia nasului.

Nu fumati. Daca sunteti fumator, primul gand este ca aprinzand o tigara va veti calma, anihiland raul de miscare. Va inselati. Fumul de tigara contribuie la greata iminenta, avertizeaza dr. Konrad. Cand simt ca raul se apropie, nefumatorii ar trebui sa se mute urgent la zona rezervata lor.

Lasati pe altcineva sa ajute o persoana cuprinsa de greata. Este ceva obisnuit. Sunteti pe barca sau vapor. Toti se simt bine, pana ce unuia i se face rau. Va uitati compatimator, poate chiar oferiti o mana de ajutor. Nu trece mult si sunteti urmatorul la rand. Este efectul dominoului in plina actiune. Oricat de milos poate sa para, este de preferat sa-i ignorati pe cei carora le este rau, sugereaza dr. Konrad. Altminteri, veti sfarsi in acelasi mod.

Calatoriti noaptea. Riscul sa va fie rau este mai mic in cazul unei calatorii noaptea, pentru ca nu vedeti miscarea la fel de clar ca in lumina zilei, spune optometristul si specialistul in rau de miscare Roderic Gillilan.

Nu mancati alimente contraindicate. Daca anumite alimente nu va priesc cand sunteti pe teren ferm, ele va vor prii si mai putin daca sunteti in miscare. Oricat ar fi de tentante mancarurile in timpul calatoriei, nu cedati, sfatuieste Robert Salada, care conduce un centru pentru sanatatea calatorilor.

Respriati aer proaspat. Scapati de greata luand o gura de aer proaspat, recomanda dr. Salada. In masina deschideti geamul. Pe vapor ramanesti pe punte si inspirati briza. In avion deschideti si orientati spre dvs. duza de presurizare deasupra capului.

Ganditi-va de doua ori inainte de a lua un paharel.“Prea mult alcool poate influenta felul in care creierul prelucreaza informatiile despre mediul inconjurator, declansand simptome de rau de miscare”, spune dr. Konrad. Mai mult, alcoolul se poate asimilia in lichidul din urechea interna, provocand instabilitatea echilibrului, spune el. Beti moderat, daca trebuie sa beti, cand calatoriti in aer sau pe apa.

Dormiti suficient. “Riscul de a suferi de rau de miscare creste cu oboseala”, spune dr. Gillilan. Dormiti suficient inainte de a porni la drum. Daca sunteti pasager in masina sau avion, va poate fi utila si o scurta atipeala in timpul calatoriei.

Stati linistit. Creierul va este si asa destul de zapacit din cauza raului, chiar fara sa mai creati miscari suplimentare. Mai ales capul incercati sa nu-l miscati.

Stati langa sofer si priviti doar inainte. In masina asezati-va pe locul din dreapta soferului si concentrati-va asupra drumului ce se asterne in fata sau a orizontului, propune dr. Tarnopolsky. Pozitia aceasta echilibreaza semnalele corpului cu cele ale ochilor.

Si mai bine ar fi sa fiti la volan. Daca sunteti la volan, va uitati aproape numai drept inainte, spune dr. Gillilan, si aveti si avantajul de a anticipa orice schimbari rapide de miscare.

Recuperati alta data cititul. Nu cititi in timpul calatoriei cu masina, al unui zbor cu turbulente sau pe o mare agitata, sfatuieste dr. Tarnopolsky. Miscarea vehiculului face ca textul sa va joace sub ochi, provocandu-va ameteli teribile.

Gasiti centrul maximei rezistente. La bordul unui vas, luati o cabina situata in centru, unde zdruncinaturile si balansul se simt cel mai putin.

Concentrati-va pe ceva stabil. Va ajuta sa va recapatati echilibrul sistemului senzorial, caci pe un vas care se balanseaza si privind la orizont vi se poate face rau, pentru ca orizontul se va clatina odata cu dvs. Fixati-va privirea asupra unui punct fix de pe cer sau de pe uscat, undeva in zare.

Luati un medicament preventiv. Daca raul de miscare este la fel de inevitabil ca ploaia cand v-ati luat o zi de concediu, fiti precaut si cumparati de la farmacie un medicament preventiv. Luat cu cateva ore inainte, aceasta poate opri manifestarea simptomelor, spune dr. Salada. Efectul a 1-2 tablete actioneaza pana la 24 de ore. Atentie, luati medicamentul intainte, caci dupa declansarea simptomelor nu mai are efect.

Leave a Reply

Your email address will not be published.