Conurile Cappadociei – faimoasele coline de forma conica din centrul Turciei

Pana in secolul XX, numele Cappadocia nu insemna aproape nimic pentru majoritatea occidentalilor. Deasemenea, vag, o regiune din Asia Mica, mentionata si in Biblie – prima epistola a Sf. Petru este adresata cappadocienilor. Astazi insa, situata in preajma localitatilor Urgup si Goreme, este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau care, uimitor in sine, are si un aspect neprevazut.

Pe acest taram, cel mai nepamantenesc dintre tinuturile care par desprinse din basme, conuri si piramide de piatra se inalta pe fundalul unor vai sterpe. Unele cu culmi netede, rotunjite, ce ajung pana la 50 m; altele sunt aspre si crestate, de parca au fost cizelate in graba sau inca sunt neterminate. Printre ele, se ridica piloni si colti de stanca de cele mai variate forme si dimensiuni. Pitorescul culorilor – alb-galbui, roz, rosu, albastru deschis si cenusiu – confera locului un aspect si mai ireal.

Parca pentru a accentua caracterul nepamantenesc al regiunii, ici si colo stancile si conurile sunt acoperite cu cate un strat de roca mai inchisa la culoare. Unele par niste ciuperci bizar alcatuite, iar altele amintesc de siluete umate invesmantate in pelerine, cu palarii strengareste aplecate intr-o parte. In unele locuri, conuri si stancile sunt raspandite la intamplare pe fundul vailor; in altele sunt aliniate in siruri ordonate.

Nu este deci greu de inteles explicatia mitica a originii lor: asediati de o armata invadatoare, localnicii l-au rugat pe Allah, care i-a impietrit pe atacatori.

Formatiunile stranii ale Cappadociei sunt situate pe un platou dominat de un vulcan stins, Erciyas Dagi. Acest munte inalt de 3916 m a “furnizat” materialul de constructie pentru conuri. Cu milioane de ani in urma, vulcanul a erupt violent, cenusa aruncata acoperind o zona vasta. Racindu-se si solidificandu-se, aceasta a format un strat gros de tuf vulcanic, o roca alba suficient de moale pentru a fi cioplita cu cutitul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.