Cine a fost George Calinescu: istoric, critic literar, academician, jurnalist si scriitor

George Calinescu este, in scrisul sau de orice fel, un om de idei. El si-a cumulat, in scurta vreme, o mare cultura literara si filosofica, cu deschidere apoi de orizonturi in studiile de specializare la Scoala Romana din Roma. Cine i-a stat in apropiere a putut observa ca nu da drumul la vorba si la scris oricum.

Ca un ganditor adevarat, Calinescu era preocupat, in ceea ce voia sa spuna, de o idee frumoasa si noua, iar expresia potrivita se ivea in chip spontan, plina de naturalete si exactitate. El nu umbla dupa cuvinte pompoase sau socotite ca avand forta literara, ci le folosea nesilit pe acelea din limbajul comun sau din limba cultivata care i se pareau mai sugestive pentru gandul urmarit.

Limba lui este simpla si clara, nu cauta in mod expres neologisme, dar cand ii sunt necesare, nu numai ca le intrebuinteaza, ci le si inventeaza, locutiunea capatand conotatia cea mai elocventa. Opera sa de creatie literara sau de instorie si critica literara abunda de judecati si idei in legatura cu un mare registru de notiuni, de la cele grave, filosofice, la cele din viata de toate zilele.

In critica, George Calinescu gaseste modul cel mai recomandabil de indrumare a tineretului spre fenomenul creatiei, spunand: “Nu exaltati, fara temei, un tanar incepator, dar mai ales nu-l ridiculizati”. Calinescu prinde in judecata filosofica si fapte din viata de toate zilele, de la cele grave si dramatice, precum referirea la tragedia unei femei mute: “Exista tragedii umile care se tarasc pe langa noi si noi nu le vedem”, sau referirea la inadaptabilitatea senilului, comparata umoristic cu “baba care nu se mai suie in niciun vehicul, fiindca nu mai exista tramvaiul cu cai”.

In final, se poate spune ca in lucrararile lui se afla toata panorama judecatilor lui George Calinescu, date de el in formele cele mai originale. Este insasi esenta scrisului sau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.