Cateva sfaturi despre cum sa scapi de agresivitatea la volan

Conform statisticilor oficiale, soferii din Marea Britanie isi pierd controlul mai repede decat alti soferi din Europa. Aceleasi statistici afirma ca in timp ce olandezii si germanii se angajeaza in depasirea cozilor, iar italienii pornesc sa injure si sa vocifereze, soferii britanici recurg mai degraba la comportamente periculoase, ca iesirea din masinsa in afara drumului sau atacarea altor soferi. Cele mai multe persoane nu participa serios la “furia soselelor”, spune psihologul Leon James, insa toti suntem soferi agresivi.

Acordati-va mai mult timp. Adesea parca avem o furie in spatele nostru inainte de a ne urca in masina, cand ne grabim sa ajungem la o intalnire sau sa luam copiii acasa, sa prindem avionul sau sa nu pierdem inceputul unui spectacol. Am tipat deja la copii, ne-am certat cu partenerul si am ratat micul dejun. Un ambuteiaj, o intoarcere proasta, rosu la semafor sau lucrari la carosabil, toate inseamna ca vom intarzia – stresul fierva in noi si suntem gata sa facem moarte de om. Mai bine croiti un plan: ganditi-va cat de lung este drumul care va asteapta, anitcipati posibile intarzieri, planificati-va traseul si, daca este necesar, avertizati-va familia ca filmul incepe cu 20 minute inainte de ora anuntata.

Dati o mana de ajutor. In loc sa intrati in competitie cu ceilalti soferi, ajutati-i, spune dr. James. “Daca vor sa intre pe banda de viteza, faceti loc. Daca vor sa va depaseasca, dati-va la o parte si lasati-i”, spune el. “Daca sunteti un sofer amabil, nu numai ca stresul se risipeste, dar veti incepe sa va bucurati de trafic.”

Conduceti pe banda de viteza redusa. “Incercat sa traiti pe banda din dreapta”, va sugereaza dr. James. Oamenii evita de obicei banda pentru viteza redusa, pentru ca nu vor sa piarda timp. Insa conducant pe banda lenta, veti reusi sa tineti pasul cu soferii mai putin agresivi si veti descoperi ca, in fond, nu mergeti chiar atat de incet.

Controlati-va. Nu-i lasat pe ceilalti soferi sa va controleze, spune dr. Nerenberg. El ii intreaba pe soferii agresivi: “Vrei sa lasi controlul celor pe care lumea ii numeste idioti?” Pierderea calmului nu este decat cedarea controlului.

Ascultati-va pasagerii. “Soferii aflati pe locurile din spate au o reputatie proasta”, spune Diane Nahl, cercetatoare in problema agresivitatii la volan, “dar s-ar putea sa aiba ceva de spus”. Asa ca ascultati plangerile partenerului, ale copiilor si ale altor tovarasi de calatorie.

Fiti responsabili fata de pasageri. Soferii simt adesea ca si cum ar fi capitanul corabiei. Controleaza temperatura, radioul si viteza. Incercati sa intrebati ce le-ar placea pasagerilor. Ei va vor aprecia grija, iar dvs. va veti simti mai bine in propria piele si mai calm la volan.

Fiti nebunatici. Va simtiti tensionat la volan? Incercati sa imitati animale, masini sau orice vi se pare amuzant. “Rasul nu numai ca va intrerupe gandirea negativa sau furia, dar imprastie si stresul”, spune dr. Nahl.

Simtiti-va bine. Luati-va mintea de la condus, fara a va lua ochii de la drum: ascultati muzica linistitoare sau pe care o puteti fredona, o caseta cu cartea sau comedia favorita,; antrenati-va familia la un concurs.

Luati o pauza. Sofatul este obositor si stresant. Daca va lipseste capacitatea de concentrare la drum lung sau sunteti obosit, capacitatea de aniticipare a evenimentelor neasteptate si timpul de reactia sunt afectate. O mica scpare, care va poate apartine, are urmari ingrozitoare. Dar frica trece adesea in manie. Adrenalina eliberata ca raspuns la un soc este parte a mecanismului de supravieturie: frica, fuga, lupta. Nu conduceti cand sunteti prea obosit si, bineinteles, nici cand ati baut peste masura; la drumurile lungi opriti cu regularitate pentru a va dezmorti picioarele, sa luati putin aer proaspat si, daca este necesar, sa trageti un pui de somn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.