Cat de adanc este de fapt fundul oceanic?

Constatarea ca Mauna Kea are inaltimea de 10 000 m fata de fundul marii este una din descoperirile emotionante pe care le-au obtinut cercetatorii in ultimii 50 de ani, studiind adancurile marilor. Datroita tehnicii moderne exista harti detaliate, exacte despre intregul fund oceanic. Aceste harti au ajutat la stabilirea faptului ca fundul oceanic este in expansiune. De exemplu Oceanul Atlantic se largeste anual cu 2,5 cm socotind de la dorsala medio-oceanica.

In zona altor dorsale aceasta dilatatie este si mai mare, de exemplu pe cele doua laturi ale dorsalei Pacificului de Est destinderea anuala poate ajunge la 12-16 cm. Oceanul in sine nu se largeste in asemenea masura, deoarece placile ce formeaza fundul Oceanului Pacific se subduc in gropi oceanice adanci.

Dive 8 revealed another high density deep sea coral community at Wagner Seamount.

Cea mai surprinzatoare descoperire privitoare la fundul oceanic este varsta lui: nici rocile de baza si nici sedimentele nu sunt mai batrane de 200 milioane de ani. Cea mai batrana roca de pe uscat in schimb are varsta de aproape 4 miliarde de ani.

Platforma continentala

Unele roci de pe fundul marilor mai putin adanci au varsta de 200 milioane de ani, dar geologii considera aceasta parte a fundului ca parte a uscatului. Denumirea lui este: platforma continentala. In unele locuri, ca de exemplu in largul coastelor chiliene latimea acestei platforme este mica, abia atinge 2 km, in alte parti este foarte larga. Marea Nordului de exemplu se intinde pe toata suprafata ei pe platforma continentala, iar in largul coastelor Siberiei, langa Oceanu Inghetat, platforma continentala se intinde pe 1200 km in mare.

Cele mai multe platforme continentale in mare au adancimea maxima de 200 m. Pe marginea lor exterioara o panta continentala se intinde pana la campia abisala, adica pana la fundul oceanului.

Campia abisala

Campiile abisale, plate si uniforme de regula se intind la o adancime de 4000-5000 m sub nivelul marii, fiind formate din bazalt – o roca magmatica – acoperita de straturi de sedimente. Roca magmatica are o suprafata accidentata, aspra, dar sedimentele netezesc treptat peisajul subacvatic. Sedimentele se formeaza din resturile unor plante si animale marine; cele mai multe dintre ele au dimensiuni microscopice, si sunt parte integranta a unor populatii uriase ce plutesc in apa, populatie denumita plancton.

Multe animale, ce formeaza planctonul au carcasa formata din carbonat de calciu, adica din calcar, si din aceasta cauza marjoritatea malurilor oceanice sunt maluri calcaroase. Ce se va intampla cu acest sediment in cateva milioane de ani, se poate observa pe stancile renumite, de creta, de langa Dover: calcarul acestora au fost sedimentele calcaroase ale unei mai demult disparute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.