Calistrat Hogaș – memorabilul scriitor drumet

Pe drumurile serpuitoare ale muntilor Neamtului, un cal fragil, avand “mai mult infatisarea unui lucru de arta”, purta, cu ani in urma, in fiecare vara, un barbat in puterea varstei. Calatorul era mandru de Pisicuta lui (caci asa ii spunea calului cu gratii feline), fiindca mergea la “gebea”, adica lin, fara sa salte.

Cu palarie larga cat un sombrero, cu pulpanele pelerinei rasfrante inapoi, bonomul isi rotea ochii albastri cercetand orizonturile. Urca fara graba, iscoditor parca. Daca vreun singuratic al acelor locuri il intreba unde merge, raspunsul suna ciudat: “drept sa-ti spun, mosule, as putea sa-ti spune de unde vin, dar unde ma duc, mai bine ai putea sa stii d-ta, sau Cel-de-sus”. Calatorul fara tinta stia el, nu-i vorba, unde merge si ce cauta.

Il interesa natura cu sublimul si grandiosul ei. Era, prin urmare, o specie de drumet rar pe atunci. “Amantul nestramutat al naturii” se numea Calistrat Hogaș. Din toate ipostazele sub care l-au cunoscut contemporanii – scriitor, profesor, calator – memorabila ramane in special imaginea de scriitor drumet. Omul urias si calul miniatural intra in posteritate formand un grup sculptural usor grotesc: un Don Quijote si o Rosinanta pe fundalul unui Ceahlau vaporos.

Drumetul de la Piatra-Neamt isi avea insa radacinile in alt loc. Stramosii, oameni de munte, zice-se, ar fi pribegit, tragandu-se spre locuri manoase, la ses. Unui dintre Hogașii popositi in Tara-de-jos ca pastori in plugari se arata iubitori de invatatura. Ajunse preot si se aseza in targul Tecucilor. Acesta era Dimitri Hogaș, bunicul scriitorului, caruia ii urma la popie, unul din fii, Gheorghe, tatal lui Calistrat.

Vioiul Calistrat era unul din cei doisprezece copii ai protopopului de Tecuci, din care numai opt aveau sa traiasca. Si daca dam crezamant unei “mitrici”, s-ar fi nascut in “una mie opt sute patruzeci si sapte, luna aprilie, in nouasprezece zile”, in “politia Tecuci”.

Protopopului Gheorghe, contemporanii i-au zis, dupa numele tatalui, Dimitriu. Deci numele sub care fiul lui, drumetul de mai tarziu, urma sa fie inscris la scoala primara era acela de Calistrat Dimitriu. Insa, sub cuvant ca aceasta nu va ajunge in zilele lui un om mare, institutorul clasei restabileste vechiul patronimic. Noului discipol ii va spune Calistrat Hogaș si asa va ramane pentru totdeauna.

Incheind cu calificativul “foarte bun”, “cursul de invatatura primara in patru clase la scoala publica in Tecuci”, eminentul absolvent fu recomandat de “comitetul de inspectiune al scoalelor” ca “bursier al colegiului din capitalie”. Astfel, in 1859, Calistrat Hogaș deveni elev al Academiei Mihailene din Iasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.